logo

Pia Brodnik

pia brodnikPia Brodnik, sopran, svoju muzičku karijeru posvetila je izvođenju solo pesama, velikih oratorijskih komada i opera širom svoje rodne Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Švajcarske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Rumunije, Nemačke, Kanade i SAD. Zajedno je nastupala sa renomiranim umetnicima, poput bas-baritona Markosa Finka, pijaniste Marina Horaka i Čarlsa Spensera, sa dirigentima Antonom Nanutom, Dejanom Savićem, Predragom Gostom, Klaudom Vilaretom, Liorom Šambadalom, Volfgangom Šmitom, Džonom Akselrodom, sa orkestrima, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Orkestra narodnog pozorišta u Beogradu, Orkestra Narodnog pozorišta u Opavi, Slovenske filharmonije, Venecijanske filharmonije, Orkestra Trup Romande iz Ženeve i mnogih drugih.

Snimila je veliki broj CD-ova sa solo pesmama Frederika Šopena, Henrija Duparca, Benjamina Ipavca, Antona Lajovića, ali i duhovne pesme, slovenačke narodne pesme, kao sve glavne arije iz svih Pučinijevih opera i savremenu slovensku operu „Ime na vrhu jezika“ Mitje V. Smrekar. Pored toga, u arhivima Radio-televizije Slovenije mogu se naći i brojni solo-snimci arija Volfganga A. Mocarta, Šarla Gunoa i pesama Ernesta Šausona. Pia je premijerno izvela ili snimila brojne kompozicije velikih slovenačkih kompozitora, poput Slavka Osterca, Pavla Šivića, Alojza Ajdiča, Maksa Strmčnika, Štefana Maurija, Zekirja Balata, Tomaža Svete, Jakoba Ježa, Blaženke Arnič, Tomaža Habe, Igora Dekleva, Hugolina Satnera, Slavka Avsenika mlađeg i drugih.

Pia Brodnik je redovna profesorka solo pevanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani. Bila je šef odseka za solo pevanje skoro deset godina. Napisala je sve kurseve za Bolonjski kurikulum za studije glasa i kurseve vokalne tehnike. Osnivačica je Slovenačkog udruženja profesora pevanja, članica je Udruženja evropskih profesora pevanja kao i Američkog nacionalnog udruženja profesora pevanja. Vodi seminare, letnje škole i piše članke o pevačkoj tehnici i repertoaru za glas. Redovna je članica žirija na domaćim i međunarodnim pevačkim takmičenjima. Njeni studenti pobednici su mnogih domaćih i međunarodnih takmičenja i solisti su u operskim kućama u Sloveniji i u inostranstvu (Martin Sušnik, Nina Dominko, Klementina Savnik, Štefica Stipančević, Klemen Torkar, Inez Osina, Maja Ceglar, Anton Habjan), ili članovi različitih profesionalnih horova, kao i nastavnici pevanja.

Pia Brodnik je diplomirala solo pevanje na Univerzitetu Vilfrid Laurier u Kanadi i muzičku pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Njeni najvažniji profesori bili su dr. David Falk i maestro Rihard Miler.