logo

Jerica Rudolf

jericarudolfPevanje je počela da uči u Muzičkoj školi Vinka Vodopivca u Ajdovščini, kod Rajka Koritnika. Studije pevanja je nastavila u Italiji, na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu, kod prof. Ćećilije Fusko. Nakon diplome se usavršavala na majstorskim kursevima (Viktor Srugo, Eleonora Jankovič, Gloria Paulica, Ana Maria Dur). Magistrirala je kod prof. Enrika Rinalda.

Već tokom studija je samostalno nastupala i sarađivala u kamernim sastavima. Osim operskog repertoara, oduvek je posebno brinula za interpretacije slovenačkih pesama. Tako je, između ostalog, interpretirala ulogu Leposave u opereti Tičnik, slovenačkog kompozitora Benjamina Ipavca. Komad je više puta izveden u Narodnom pozorištu u Novoj Gorici. Godine 2007. je kao ženski vokal sarađivala pri snimanju muzike za dokumentarni film Deca s Petrička, savremene kompozitorke Bojane Šaljić- Podešve. Film je na 10. festivalu slovenačkog filma u Portorožu dobio nagradu za najbolju muziku. Neposredno nakon diplomiranja Jerica Rudolf se posvetila pedagoškom radu. Profesor je pevanja u muzičkoj školi u Ajdovščini. O ozbiljnom i predanom radu svedoče i uspesi pevača iz njene klase koji su dobitnici brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima (Italija, Austrija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija). U pedagoškoj karijeri postigla je stručni naziv ''svétnik'' koji se u Sloveniji ocenjuje kao najviši moguć.

Jerica Rudolf već niz godina priprema mešoviti školski hor (sastavljen od njenih učenika pevanja) za saradnju sa profesionalnim muzičkim sastavima kao što su Orkester i Hor Slovenske filharmonije i Italijanski orkestar Hajdn iz Bolcana. Hor se ravnopravno takmiči sa profesionalnim sastavima i izvodi velika vokalno-instrumentalna dela (Čajkovski: Jolanta-evropska turneja sa Anom Netrebko; Mocart: Rekvijem; Janaček: Glagolska misa; Dvoržak: Stabat Mater; Brams: Nemački rekvijem; Stravinski: Simfonija psalmova…). Hor je više puta sarađivao pri izvođenju muzičkih dela u organizaciji Ljubljanskog festivala, na kraju i sa Orkestrom i Horom Slovenske filharmonije i španskom plesno- pokretnom grupom La Fura dels Baus pri izvođenju Orfove kantate Karmina Burana. Jerica Rudolf je autor više dramskih tekstova, pozorišno-pevačkih predstava (Mladi Mocart, Sračje leto, Potpuri operskih melodija…).

Predstave koje je sama i režirala, izvedene su više puta i realizovane su sa njenim učenicima pevanja. Za rad na području kulture dobila je priznanje grada Ajdovščine.

Od 2017. godine je predsednica Društva slovenskih pedagoga pevanja u kome se bori za razvoj i obrazovanje na području pedagogije pevanja, traži mogućnosti za povezivanje društva sa drugim srodnim institucijama i podstiče umetničko stvaralaštvo pedagoga i učenika pevanja.