Berislav Jerkovic

berislav jerkovicDiplomirao je Solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičku pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Postdiplomske studije Solo pevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a postdiplomsko usavršavanje na Fakultetu muzičke i scenske umetnosti u Gracu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je vanredni profesor Solo pevanja na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku.

Tokom godina radio je s mnogim uglednim hrvatskim i stranim dirigentima, režiserima, pevačima, kao i sa značajnim orkestrima i ansamblima. U operskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Novom Sadu, Johanesburgu, ostvario je niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima kao što su Rigoleto, Bal pod maskama, Evgenije Onjegin, Karmen, Đani Skiki, Mesečarka, Figarova ženidba, Ljubavni napitak, Toska, Služavka gospodarica, Nikola Šubić Zrinski, Tako čine sve, Ero s onoga svijeta, Pajaci, Boemi, Didona i Enej, Čarobna frula, Kamelot, Čovek iz Manče itd. Nastupao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj i regionu (Večeri u Donatu, Splitsko leto, Varaždinske barokne večeri, Skopsko leto, BitFest, Osječko leto kulture, Zagrebački barokni festival, Sarajevska zima, Hvarsko leto, KotorArt…) kao i na koncertima i festivalima u inostranstvu (Slovenija, Nemačka, Srbija, Austrija, Češka, Italija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Mađarska, Španija, Venecuela, SAD, Belgija, Kina, Južna Afrika…).

Pored uspešne pevačke karijere dr. Jerković je i istaknuti dirigent. Sa horovima i ansamblima održava koncerte u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada – i kao solista i kao dirigent. Osnivač je i umetnički direktor Opere Panonika – operskog ansambla Umetničke akademije u Osijeku. Vodi stručne seminare za pevače, dirigente i vođe vokalnih ansambala (Hrvatska, Mađarska, Velika Britanija, Francuska, Kanada, SAD, Južna Afrika, Jordan…).

Dugogodišnji je rukovodilac Operskog studija Međunarodnog muzičkog centra Grožnjan.

Gostujući je profesor na Fakultetu umetnosti u Pečuhu. Bavi se naučnim i umetničkim istraživačkim radom, te izlaže na strukovnim konferencijama i skupovima (Bolonja 2008., Pariz 2009., Marlboro 2010., Peking 2010., Ročester 2011., Solun 2012., Brizbejn 2013., Prinston 2014. i 2016.).

Autor je knjige Kurikulum nastave pevanja (2019).

Šef je Katedre za Solo pevanje, a obavlja i funkciju prodekana za nastavu i studente akademije.